Emocions x minut

Entre el 2006 i el 2011 hem fet tallers d’educació en comunicació que anomenem emocions x minut a Barcelona, Montevideo, Soacha, Medellin, Atánquez i San Cristóbal de las Casas.

Són tallers que formen a la ciutadania en la lecto-escriptura audiovisual i desenvolupen una anàlisi crítica dels missatges.

La idea és que cada participant gravi i editi un vídeo d’un minut en paral·lel a les classes teòriques, converses o anàlisis de diferents missatges.

Aquí teniu un article publicat a la revista Comunicar que fa una reflexió sobre la implementació dels tallers emocions x minut.

Les emocions x minut de KINAL (2011)

El taller es va fer en col·laboració amb RAI (Recursos d’Animació Integral) i K’inal Antzetik i van participar 8 dones joves. Va tenir lloc a San Cristóbal de las Casas, Mèxic, del 6 al 30 de gener de 2011.
El nom de K’inal Antzetik en la llengua maya tzeltal vol dir Terra de dones.

Les sessions es van fer sota la direcció de Sandra Takagi (bandavisual) amb la col·laboració de Lydia Reich (Kinal) i IbanEk (RAI). També van fer de tutores Neus Ballús i Anna Soler.


Les emocions x minut d’ÁRBOL (2009)

El taller es va fer en col·laboració amb ÁRBOL TEVÉ PARTICIPATIVA del 6 al 30 de juliol de 2009 a l’Institut Nacional de la Joventut, INJU, a Montevideo, Uruguai . Van participar catorze persones, formadores i coordinadores d’Árbol, una entitat que promou la producció de vídeos comunitaris. Les sessions van ser dirigides per Marisol Soto Romero i César Sempere i coordinades per Inés Grah i Paula Souza.


Les emocions x minut de RAI i EICA (2009)

El taller es va fer entre el 16 de febrer al 3 de juny de 2009 en col·laboració amb les entitats RAI (Recursos d’Animació Intercultural) i EICA (Espai D’inclusió i formació Casc Antic) que desenvolupen projectes d’educació i dinamització cultural al barri El Raval de Barcelona. Van participar deu persones, formadores i treballadores socials. Les sessions van ser dirigides per César Sempere i Sandra Takagi


Grava, captura i publica (2009)

Taller d’acció audiovisual fet l’agost de 2009. Van participar 8 joves que s’estaven formant en fotografia i que col·laboraven en la recuperació de la memòria del barri de Santa Cruz de Medellín, Colòmbia (projecte “Forma2 en el Arte”, amb el suport del Programa de Planeación Local y Presupuesto Participativo de l’Alcaldia de Medellín).

Es van formar dos grups de treball que van entrevistar les veïnes de més edat perquè els hi expliquessin com era el barri abans. En 14 hores es van fer dos vídeos que es van penjar en el canal YouTube de la Corporación Cultural Nuestra Gente. L’equip docent el van formar Marisol Soto Romero i Paula Andrea Benítez.


Cal destacar que aquests joves feien servir per primer cop la càmera de vídeo i el programa d’edició de l’ordinador. Durant el procés creatiu, mitjançant l’experiència pròpia, es va fomentar l’anàlisi crítica i la reflexió sobre les decisions que comporta la creació d’un missatge, com ara la subjectivitat i la versió de la realitat que queda fixada en un producte audiovisual. L’objectiu era que prenguessin consciència del potencial que tenen avui dia com a actors mediàtics a la xarxa.

A més de ser una pràctica per l’apropiació de les eines tècniques va ser una forma de conèixer la producció audiovisual de principi a fi, i el millor és que es va convertir en un espai per al lliure exercici de comunicar-nos des dels nostres referents més propers

Valoració de l’equip de Nuestra Gente

Les emocions x minut de la CASA AMARILLA (2007)

El taller es va fer en col·laboració amb la Corporación Cultural Nuestra Gente de Medellín, Colòmbia, del 30 d’abril al 26 de maig de 2007, i va tenir lloc a la seva seu, el centre cultural Casa Amarilla. Van ser 20 sessions de tres hores, dirigides per Marisol Soto Romero i Montserrat Pujantell.

Els participants, deu persones amb edats compreses entre els 19 i els 27 anys, estaven vinculats als projectes Construyendo Artistas para la Vida, Corporación Picacho con Futuro, Memoria Cultural de Moravia, La Jícara i Teatro Efímero.


Les emocions x minut dels KANKUAMO (2007)

Es va treballar en col·laboració amb la Organitzación Indígena Kankuama entitat que lidera amb el suport de la Comissió Nacional de Televisió la posada en marxa de Kankuama TV, el primer canal indígena de televisió comunitari a Colòmbia.

El taller es va fer en set jornades intensives, dirigides per Marisol Soto Romero , de l’11 al 17 de juny de 2007, a Atánquez, seu de la nova televisió i capital del Resguard. Vam disposar dels serveis del Telecentre d’Atánquez.

Van participar 10 persones, seleccionades entre els estudiants del Diplomat de Televisió que s’estaven preparant per a gestionar el nou canal, una per cada comunitat implicada en el projecte.


EmXMin Kankauma TV

Les emocions x minut de la TRINITAT (2007)

L’any 2007 l’associació Finmatun va proposar a bandavisual una col·laboració molt especial: realitzar el taller emocions x minut a la presó de joves de Trinitat, a Barcelona, emmarcat en el seu programa d’educació audiovisual per al centre.

Els tutors Cèsar Sempere i Sandra Takagi van ser els encarregats de dirigir dos tallers amb dos grups diferents.

En cada grup, vuit joves van treballar amb les càmeres, van dibuixar story-boards, van veure i analitzar vídeos, anuncis, van riure i també discutir. Finalment dels seus caps i sobretot, del seu cor, van sortir setze històries, setze vídeo-minuts intensos que no deixen indiferent a ningú.


Les emocions x minut de RAVAL/ROQUETES (2007)

Aquest és el vídeo-minut de Stéphany Hébert, una de les participants en el taller que es va fer a Barcelona durant la tardor del 2007 en col·laboració amb l’Associació Joves del TEB i el Forn de Teatre Pa’tothom, del barri del Raval, i el Kasal Roquetes i l’Ateneu Popular, de Nou Barris.

Van ser 12 sessions de tres hores dirigides per Marisol Soto Romero, Cristian Penedès i Almendra Salazar. Els cinc participants, amb edats compreses entre els 12 i els 17 anys, van produir tres vídeos d’un minut.


Les emocions x minut de la CASA SHA (2006)

El taller es va fer entre juliol i agost de 2006 al centre cultural Casa Sha de Soacha, a Colòmbia, amb la col·laboració de dues entitats locals, la Fundación Cultural Rayuela de Bogotà i el Colectivo de Artistas y Cultores de Soacha.

Marisol Soto i Sílvia Leiva, de bandavisual, van ser les tutores i Luisa Fernanda Useche, de Rayuela, es va encarregar de la logística i de la coordinació.

Van participar vuit persones, amb edats compreses entre els 17 i els 27 anys, entre elles tres artistes del graffiti que formaven el grup HORDAESEA i gestionaven la Casa Sha.